fbpx

Cada cop és més freqüent instal·lar una porta cuirassada enlloc d’una porta blindada.

Però el que potser no saps és que la majoria de portes cuirassades del mercat són tant fàcils d’obrir com una porta blindada simple.

Molts clients es sorprenen en escoltar aquesta afirmació, i ens pregunten com pot ser.

La resposta és simple, si una porta cuirassada té una clau que es pugui manipular amb les tècniques habituals dels lladres (clau de punts, clau de serreta, clau de gorjes, etc.), la resistència de la porta serà el que trigui el lladre en manipular el pany.

Amb tècniques com el “Bumping” aquest temps pot ser de pocs segons i sense necessitat d’eines complexes i quasi sense fer cap mena de soroll.

Si estàs pensant en canviar la porta això és el primer que has de tenir en compte, perquè de res serveix un blindatge extra resistent, o un pany amb “centenars” de pestells i un lladre pot manipular la clau.

T’estaràs preguntant: Perfecte, però llavors quina és la diferència entre les portes blindades i les cuirassades?:

Quant resisteix una porta blindada?

Una porta blindada és una estructura de fusta (o aglomerat) amb xapes d’acer en el seu interior (habitualment 1 ó 2). Aquesta estructura es fixa al bastiment de fusta existent a l’edifici.

La seva resistència depèn de la qualitat de la mateixa, de la solidesa del bastiment i dels elements de fixació (frontisses i pany). Una porta de qualitat, ben fixada i que disposi d’un pany d’alta seguretat, pot tenir un excel·lent nivell de resistència.

El que has de tenir en copte és que la seguretat de la porta en el seu conjunt no es pot certificar. Únicament podràs tenir la garantia de resistència del pany, en el cas que aquest compti amb una certificació de prestigi com la norma A2P.

Quant resisteix una porta cuirassada?

Una porta cuirassada és una estructura metàl·lica (bastiment + fulla) on opcionalment s’incorporen acabats estètics (fusta, plafons,…)

La seva resistència davant d’un atac dependrà de la qualitat dels seus elements i dels mètodes de fabricació utilitzats (tipus de materials, solidesa de l’estructura,…). Però como saps, la qualitat del pany és determinant a l’hora de resistir aquests atacs, i sobre tot per a evitar que la clau es pugui manipular.

L’avantatja de les portes cuirassades és que poden disposar de certificats de resistència, pel que és més fàcil conèixer el seu nivell de resistència. Tingues en compte que existeixen molts tipus de certificats i normatives, pel que és molt important saber què ens diu cadascun, del contrari podries adquirir una porta que resisteix menys del que penses.

Homologació i normativa de les portes cuirassades:

En el mercat podem trobar gran quantitat de portes cuirassades, però això no és necessàriament sinònim de seguretat, només una porta homologada i que hagi superat proves de resistència amb atacs reals (incloent el pany), ofereix unes garanties fiables.

  • Norma UNE-EN 1627: Es tracta d’una norma europea que té com a objectiu mesusar la resistència a la efracció (atac amb violència sobre l’estructura), la seva classificació es realitza en una escala de l’1 al 6. És molt important tenir en compte que aquesta norma deixa de banda la resistència del pany davant de manipulacions realitzades exclusivament sobre aquesta, pel que la seva fiabilitat en cas de robatori pot estar allunyada de la realitat.
  • Certificació A2P: Prestigiosa norma a nivell europeu (atorgada pel CNPP) que s’encarrega d’identificar la resistència real dels elements que conforme tant les portes cuirassades com els panys, sotmetent-les a proves molt exigents. La resistència de l’estructura de la porta es classifica mitjançant les següents categories: BP1, BP2, BP3. Mentre que la resistència dels panys es classifica mitjançant 1, 2 ó 3 estrelles.

   

Cal considerar que a Espanya també existeix una normativa específica, lanorma UNE 85160, però al nostre parer no aporta res extra perquè es basa en la norma UNE-EN 1627 i amplia certs requisits que en l’essencial estan contemplats en la norma A2P. Si t’interessa el tema, comentar-te que existeixen força opinions entre els professionals del sector amb relació a la norma UNE 85160 per mancar de rigor en certs aspectes.

Ara que ja coneixes les diferències entre portes blindades i portes cuirassades i la normativa, et resultarà més fàcil escollir la porta de seguretat que millor s’adapti a les teves necessitats, recorda que estem a la teva disposició per a qualsevol dubte o consulta.