fbpx
Pany amb bombillo perfil europeu amb clau posada

Els panys formen part de la nostra vida, els utilitzem a diari però la veritat és que molt poques persones saben el secret per a distingir un bon pany.

Quan preguntem als nostres clients, l’habitual és que ens contestin que com més pestells o punts d’ancoratge, millor és un pany. La seva sorpresa es majúscula en adonar-se de l’equivocats que estaven.

Descobreix en aquest article el que necessites saber per a no caure en aquest error tant habitual i aprèn a protegir-te eficaçment dels lladres.

Comencem pel principi, què és un pany?

A l’igual que passa amb els cotxes, un pany està format per diferents elements, coneixe’ls és important per arribar al fons de la qüestió. No te preocupis, et prometem que no entrarem en tecnicismes.

 • Pestells o punts d’ancoratge: Com a norma general, a major quantitat de pestells, major resistència en cas d’apalancament, de totes maneres la seva resistència pot variar molt segons cada fabricant, encara que estèticament siguin mol similars.
 • Mecanismes interns i engranatges: La seva funció principal és la d’accionar els pestells quan girem la clau. La durabilitat del pany està lligada a la qualitat i el disseny dels mecanismes interns.
  En panys d’alta seguretat els propis mecanismes actuen com un sistema actiu anti robatori, tant per la seva resistència com per elements de bloqueig incorporats..
 • Bombí o clau: És el cor del pany, i per tant la peça més important perquè la resta d’elements s’accionen gracies a ella.
  És per aquesta raó que els lladres l’escullen com a primera opció a l’hora d’obrir una porta.

Tipus de clau:

En el mercat hi ha molts models i marques de clau, però els podem agrupar en 4 tipus o famílies:

 • Clau de serreta o clau de punts: Són dos tipus de clau molt popular, i el seu funcionament és molt similar pel que es poden obrir de la mateixa forma, en qüestió de molt pocs segons i en molts casos sense fer soroll. Algunes tècniques que utilitzen els lladres són: Bumping, alicatament o arrancada, extracció o perforació.

llave de puntos

 • Clau de gorjes i de doble pala: És una tecnologia que s’utilitza des de fa més d’un segle i tot i que es considera obsoleta encara hi ha fabricants que les utilitzen. Algunes tècniques que els lladres utilitzen són: Rossinyols, clau falsa, magic key, clau de torsió i perforació.

llave de gorjas

 • Altes claus estàndard: En el mercat i a les ferreteries podem trobar altres claus que no són tant habituals com les anteriors, generalment aquestes claus tampoc són un impediment pels lladres, que les obren fàcilment amb tècniques i eines similars.

llave tubular

 • Claus de seguretat certificades: Gràcies a la seva qualitat i tecnologia tenen una resistència extremadament elevada tant als intents d’obertura fina (intent d’obertura sense fer malbé cap element) com a la efracció (intent d’obertura utilitzant la “força bruta”). Has de saber que aquest tipus de claus és el menys freqüent en el mercat nacional.

llave certificada anti robo

T’hem posat exemples de claus i tècniques que utilitzen els lladres per obrir-les, aquesta informació està a l’abast de tothom a internet, on també pots trobar tutorials detallats (per exemple a Youtube) o botigues online on venen qualsevol dels elements necessaris.

Panys homologats, tranquil·litat assegurada:

Ara que ja coneixes els tipus de clau i els elements, segur que et resultarà molt més fàcil conèixer la qualitat i resistència d’un pany.

Però si el que vols es tenir unes garanties fiables és imprescindible que busquis panys que hagin superat proves reals, realitzades per especialistes independents. (Desgraciadament això no és gens habitual en la majoria de fabricants del mercat).

Com a norma de referència a nivell europeu, la prestigiosa norma A2P té la missió de determinar els panys que ofereixen autèntica resistència als lladres, sotmetent-los a proves rigoroses i exigents.

Els panys certificats A2P es classifiquen en 3 categories (1, 2 o 3 estrelles), tingues en compte que un pany A2P amb 1 estrella té una resistència molt superior a qualsevol pany estàndard que trobaràs en el mercat.

Si vols més informació amb relació als panys homologats o tens qualsevol dubte, t’atendrem encantats, recorda que tots els panys Fichet per a porta blindada el protegeixen eficaçment dels lladres.